Bahan-bahan:
- 1 Kilo sotong segar
- 1 1/2 cawan santan(cukup untuk menutupi sotong masa merebusnya nanti)
- 2 keping gula melaka
- 2 sudu besar gula
- Secawan beras pulut
- Daun Pandan
- Beberapa kuntum bunga cengkih
- Sedikit garam secukup rasa
Cara-caranya:
- Terlebih dahulu rendam pulut yang telah siap dibersihkan bersama dengan santan lebih kurang 10 minit.
- Masukkan beras pulut tadi ke dalam sotong yang telah siap dibersihkan. Masukkan lebih kurang separuh penuh sahaja.
- Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi.
- Masukkan ke dalam periuk dan masukkan juga lebihan santan tersebut bersama saki baki lebihan beras pulut ,daun pandan, bunga cengkih dan gula melaka dan sedikit garam.
- Apabila mula mendidih, kita masukkan gula dan dengan api yang perlahan biarkan ia sampai kuahnya agak pekat
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan