Selasa, 18 Oktober 2016

Resepi Ketupat Sotong


Bahan-bahan:

  • 1 Kilo sotong segar
  • 1 1/2 cawan santan(cukup untuk menutupi sotong masa merebusnya nanti)
  • 2 keping gula melaka
  • 2 sudu besar gula
  • Secawan beras pulut
  • Daun Pandan
  • Beberapa kuntum bunga cengkih
  • Sedikit garam secukup rasa

Cara-caranya:

  1. Terlebih dahulu rendam pulut yang telah siap dibersihkan bersama dengan santan lebih kurang 10 minit.
  2. Masukkan beras pulut tadi ke dalam sotong yang telah siap dibersihkan. Masukkan lebih kurang separuh penuh sahaja.
  3. Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi.
  4. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan juga lebihan santan tersebut bersama saki baki lebihan beras pulut ,daun pandan, bunga cengkih dan gula melaka dan sedikit garam.
  5. Apabila mula mendidih, kita masukkan gula dan dengan api yang perlahan biarkan ia sampai kuahnya agak pekat

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan