Bahan-Bahan:
Sajian Untuk 4 orang- 1 ikat sayur pucuk paku
- 1 mangkuk besar santan pekat
- 1/2 mangkuk kecil ikan bilis
- 4 ulas bawang merah
- 5 biji cili padi
- 1 ketul kecil kunyit hidup - lebihkan jika mahukan warna kuning pekat
- garam secukup rasa
Cara-caranya:
- Bersihkan pucuk paku dan potong bahagian daun dan batang yang lembut sahaja dalam anggaran panjang 1 inci.
- Kisar halus bawang merah bersama cili api dan kunyit. Ketepikan.
- Basuh ikan bilis dan tumbuk kasar.
- Masukkan santan, bahan kisar halus dan ikan bilis di dalam periuk. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
- Masukkan pucuk paku dan masak sehingga lembut. Perasakan bersama garam secukup rasa.
Tips:
- Kuah haruslah dimasak di atas api yang perlahan dan kerap dikacau supaya kuah santan tidak berketul.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan