Bahan-Bahan:
- 1 kg mee kuning
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 4 sudu besar bawang merah kisar
- 8 sudu besar lada kering kisar
- 2 biji telur
- sedikit udang kertas
- sedikit sotong
- Garam secukup rasa
- Taugeh (secukupnya)
- Sawi atau kucai(secukupnya)
- Kicap manis secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
- Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar hingga garing. Masukkan fish cake dan fish ball.
- Tambah air ikut banyak mana kuah yang kita nak. Jangan terlalu banyak.
- Masukkan garam, dan kicap manis. Biar sekitika hingga kuah mendidih.
- Masukkan telur, biar mengeras sedikit dan kacau rata.
- Masukkan sawi, mee dan gaul rata. Kemudian, masukkan taugeh/kucai, padamkan api. Gaul rata.
- Angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan