Bahan-bahan untuk inti:
- 400 gm daging / ayam cincang
- 5 ulas bawang putih - dicincang halus
- 3 biji kentang - didadu kecil
- 3 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn air
- 1 biji bwg besar - didadu kecil
- 1 batang lobak merah - didadu kecil
- 1 sudu besar serbuk lada sulah
- Daun sup & daun bawang - dihiris halus
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
- Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumiskan bawang putih hingga harum.
- Masukkan bawang besar hingga naik bau.
- Letak daging / ayam cincang, masak hingga empuk.
- Kemudian letak kentang dan lobak merah.
- Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
- Tambah serbuk lada hitam dan lada sulah.
- Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
- Jika suka pedas, boleh tambah sedikit cili padi.
- Masukkan air tepung jagung dan kacau rata.
- Masukkan daun sup dan daun bawang, gaul rata.
- Angkat, masukkan dalam tapis dan toskan lebihan minyak dan air. Biarkan ia sejuk.
Bahan-bahan untuk kulit:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan (boleh ganti dgn air atau susu cair)
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara-caranya :
- Satukan semua bahan, masukkan dalam blender dan kisar hingga halus. Kemudian ditapis.
- Pastikan adunannya cair dan tidak pekat.
- Gunakan non stick pan yang berukuran kecil anggaran 6 inci untuk dapatkan risoles yang comel.
- Panaskan pan, tunggu sehingga betul-betul panas untuk mengelak adunan daripada melekat-lekat.
- Sapukan sedikit butter dan sedikit minyak.
- Bila dah panas, letakkan satu senduk dan lengang-lengangkan ia agar rata pada permukaan pan.
- Biarkan ia masak, tak perlu diterbalikkan.
- Bila dah masak, angkat dan ulang langkah
- tersebut sehingga adunan habis.
Penyediaannya :
- Ambil sekeping kulit, letakkan inti.
- Letakkan parutan cheese Mozarella.
- Gulung atau lipat hingga habis.
- * Sebaiknya lepas anda masak kulit, anda terus letak inti dan terus gulung. Jika dibiar lama dan bila kulit dah sejuk ia sukar nak lekat bila digulung.
Bahan-bahan untuk salut:
- 2 biji telur - dikocok
- Bread Crumbs secukupnya
Cara-caranya :
- Celupkan Risoles dalam telur yang telah dikocok.
- Kemudian salut dgn bread crumbs hingga bergaul rata dan buat sampai habis.
- * Kalau nak buat frozen, simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais tempat beku. Bila terasa nak makan, keluarkan dan terus goreng, tak perlu dibiarkan pada suhu bilik.
- Sediakan kuali atau pan yang leper.
- Letakkan sedikit minyak.
- Pastikan minyak betul-betul panas supaya ianya
- tak serap minyak yang banyak ketika digoreng.
- Gorenglah dalam minyak hingga kuning keemasan.
- Balik-balikkan agar rata masaknya.
- Sediakan tisu dapur dan dilapik di dalam bekas.
- Bila angkat risoles letakkan atas tisu supaya minyak diserap sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan