Rabu, 3 Februari 2016

Resepi Risoles


Bahan-bahan untuk inti:

  • 400 gm daging / ayam cincang
  • 5 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 biji kentang - didadu kecil
  • 3 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn air
  • 1 biji bwg besar - didadu kecil
  • 1 batang lobak merah - didadu kecil
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
  • Daun sup & daun bawang - dihiris halus
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

  • Panaskan minyak dalam kuali.
  • Tumiskan bawang putih hingga harum.
  • Masukkan bawang besar hingga naik bau.
  • Letak daging / ayam cincang, masak hingga empuk.
  • Kemudian letak kentang dan lobak merah.
  • Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
  • Tambah serbuk lada hitam dan lada sulah.
  • Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
  • Jika suka pedas, boleh tambah sedikit cili padi.
  • Masukkan air tepung jagung dan kacau rata.
  • Masukkan daun sup dan daun bawang, gaul rata.
  • Angkat, masukkan dalam tapis dan toskan lebihan minyak dan air. Biarkan ia sejuk.


Bahan-bahan untuk kulit:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan santan (boleh ganti dgn air atau susu cair)
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa


Cara-caranya :

  • Satukan semua bahan, masukkan dalam blender dan kisar hingga halus. Kemudian ditapis.
  • Pastikan adunannya cair dan tidak pekat.
  • Gunakan non stick pan yang berukuran kecil anggaran 6 inci untuk dapatkan risoles yang comel.
  • Panaskan pan, tunggu sehingga betul-betul panas untuk mengelak adunan daripada melekat-lekat.
  • Sapukan sedikit butter dan sedikit minyak.
  • Bila dah panas, letakkan satu senduk dan lengang-lengangkan ia agar rata pada permukaan pan.
  • Biarkan ia masak, tak perlu diterbalikkan.
  • Bila dah masak, angkat dan ulang langkah
  • tersebut sehingga adunan habis.


Penyediaannya :

  • Ambil sekeping kulit, letakkan inti.
  • Letakkan parutan cheese Mozarella.
  • Gulung atau lipat hingga habis.
  • * Sebaiknya lepas anda masak kulit, anda terus letak inti dan terus gulung. Jika dibiar lama dan bila kulit dah sejuk ia sukar nak lekat bila digulung.


Bahan-bahan untuk salut:

  • 2 biji telur - dikocok
  • Bread Crumbs secukupnya


Cara-caranya :


  • Celupkan Risoles dalam telur yang telah dikocok.
  • Kemudian salut dgn bread crumbs hingga bergaul rata dan buat sampai habis.
  • * Kalau nak buat frozen, simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais tempat beku. Bila terasa nak makan, keluarkan dan terus goreng, tak perlu dibiarkan pada suhu bilik.
  • Sediakan kuali atau pan yang leper.
  • Letakkan sedikit minyak.
  • Pastikan minyak betul-betul panas supaya ianya
  • tak serap minyak yang banyak ketika digoreng.
  • Gorenglah dalam minyak hingga kuning keemasan.
  • Balik-balikkan agar rata masaknya.
  • Sediakan tisu dapur dan dilapik di dalam bekas.
  • Bila angkat risoles letakkan atas tisu supaya minyak diserap sepenuhnya. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan