Isnin, 18 April 2016

Resepi Acar Kuning (Ala Indonesia)


Bahan-bahan:

  • 250 gram timun dibuang biji dan potong-potong
  • 250 gram carrot dikupas kulit dan potong-potong
  • 350 ml air
  • 7 butir bawang merah atau sesuai selera dikupas kulit
  • 8 biji cili merah
  • 1/2 sudu garam
  • 1/2 sudu kiub ayam atau penyedap sesuai selera
  • 1 sudu cuka
  • 1/2 sudu gula pasir
  • 3 sudu minyak tumis


Haluskan :

  • 10 cm kunyit
  • 4 butir kas kas
  • 2 labu bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 butir bawang merah


Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak lalu tumis bumbu halus serta aduk-aduk hingga harum. selanjutnya tuangkan air, garam, kaldu bubuk, gula pasir dan cuka kemudian aduk rata dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan semua bahan yang sebaiknya sudah dicuci bersih terlebih dahulu. Kacau hingga hingga rata dan masak sebentar saja supaya cita rasanya lebih segar, tetapi bila ingin lembek bisa dimasak hingga matang sehingga disesuaikan selera saja.
  3. Matikan api lalu angkat dan siap untuk disajikan.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan