Bahan-bahannya :
- 300grm udang dibuang kulit
- 1 labu bwg bsr
- 4 ulas bwg putih
- 10 tangkai cili kering (direndam air panas)
- 3 biji belimbing buluh (dihiris nipis)
- Sedikit belacan
- Garam,gula dn perasa
- 1/2 labu bwg bsr dihiris
Cara-caranya :
- Kisar bawang besar, bawang putih dan belacan kemudian tumis sehingga sedikit garing.
- Kisar pula cili kering dan tumiskn bersama bawang.
- Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa, tunggu sehingga pecah minyak
- Masukkan udang, masak sehingga air udang keluar dan udang masak.
- Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan hirisan belimbing buluh, biarkan sekejap dan siap utk dihidang
Selamat mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan