Bahan-bahan:
- 250gm tepung gandum
- 80gm tpg ubi/tepung jagung
- 210-220ml air panas air
- Sedikit garam
- 1 1/2 sudu besar minyak masak
Cara membuat adunan doh:
- Satukan tepung gandum dan tepung ubi atau tepung jagung serta garam dan juga minyak masak dalam satu bekas.
- Kemudian masukkan air panas , sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
- Uli hingga sebati kemudian biarkan sebentar selama 20 minit dalam bekas tertutup supaya doh tak keras.
Bahan-bahan inti:
- 2 keping dada ayam
- 12 ekor udang dibuang kulit
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 biji lobak (dipotong dadu kecil)
- Sedikit daun bawang (dipotong halus)
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus/ditumbuk halus)
- Garam
- Gula
- 1 biji bawang merah (dipotong dadu)
- 2 sudu kecil minyak bijan
- 1 sudu kecil sos tiram
- Sedikit lada sulah/lada hitam
- Lada besar (dipotong kecil-kecil)
- Sebiji telur ayam (dipukul dahulu)
Cara membuat:
- Kisar ayam dan udang yang telah dibuang kulitnya hingga hancur.
- Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
- Masukkan telor , lada sulah , minyak bijan, sos tiram dan semua sayur-sayuran dan kacau seketika.
Cara membuat wantan:
- Panaskan periuk pengukus.
- Tabur tepung jagung atas papan pencanai.
- Uli doh dan buat bentuk mengikut citarasa (boleh juga menggunakan penekap karipap).
- Lapik wantan dengan plastik untuk mengelakkan ia melekat pada periuk kukusan.
- Kukus wantan selama 5-10 minit.
Resepi wantan ini boleh dimakan: sama ada dimasak bersama sup atau digoreng garing dan dicicah bersama sos cili atau thai.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan