Selasa, 19 April 2016

Resepi Udang Lemak Cili Api dengan Cendawan


Perkongsian dari Resepi Malaya hari ini ialah, Udang Lemak Cili Api dgn Cendawan

Bahan-bahan

  • 500gm udang
  • 1 mangkuk besar cendawan
  • 3 batang serai - di titik
  • 3 inci kunyit hidup - di tumbuk atau dikisar
  • 15 tangkai cili padi - di tumbuk atau di kisar
  • 3 ulas bawang merah - di tumbuk atau di kisar
  • 1 ulas bawang putih -di tumbuk atau di kisar
  • 400 ml santan pekat
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 keping besar asam keping
  • 300 ml air
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu teh gula


Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak sadu sudu besar
  2. Tumiskan serai...
  3. Masukkan bahan yang di kisar atau di tumbuk halus tadi
  4. Tumis hingga harum dan terbit minyak
  5. Tuangkan santan dan air, masak hingga didih sambil di kacau supaya santan tidak pecah minyak.. Jangan ditinggal, mesti sentiasa di kacau, Takut nanti santan jadi berketul2 dibahagian atas..masukkan asam keping.,
  6. Masukkan udang serta cendawan dan kacau hingga sebati..
  7. Tambah garam, gula secukup rasa



Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan