Perkongsian dari Resepi Malaya hari ini ialah, Udang Lemak Cili Api dgn Cendawan
Bahan-bahan
- 500gm udang
- 1 mangkuk besar cendawan
- 3 batang serai - di titik
- 3 inci kunyit hidup - di tumbuk atau dikisar
- 15 tangkai cili padi - di tumbuk atau di kisar
- 3 ulas bawang merah - di tumbuk atau di kisar
- 1 ulas bawang putih -di tumbuk atau di kisar
- 400 ml santan pekat
- 1 helai daun kunyit
- 1 keping besar asam keping
- 300 ml air
- garam secukup rasa
- 1 sudu teh gula
Cara-caranya:
- Panaskan minyak sadu sudu besar
- Tumiskan serai...
- Masukkan bahan yang di kisar atau di tumbuk halus tadi
- Tumis hingga harum dan terbit minyak
- Tuangkan santan dan air, masak hingga didih sambil di kacau supaya santan tidak pecah minyak.. Jangan ditinggal, mesti sentiasa di kacau, Takut nanti santan jadi berketul2 dibahagian atas..masukkan asam keping.,
- Masukkan udang serta cendawan dan kacau hingga sebati..
- Tambah garam, gula secukup rasa
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan