Bahan-Bahan:
- 150 gram cornflakes
- 150 gram coklat bar
- 50 gram badam cincang
- 1-2 sudu besar shortening, (gantikan dengan mentega pun boleh)
Cara-caranya:
- Panaskan oven dan bakar badam cincang dengan suhu 170�C selama 10-15 minit atau sehingga badam masak sempurna. Angkat dan sejukkan.
- Tuang cornflakes di dalam mangkuk besar dan ramas kasar sedikit supaya senang disudukan ke dalam cawan kertas nanti.
- Cincang kasar coklar bar supaya mudah cair. Kemudian cairkan coklat bersama shortening menggunakan kaedah double boiler dan kacau hingga betul-betul sebati.
- Tuang coklat cair ke dalam mangkuk cornflakes dan gaulkan bersama badam cincang sehingga sekata. Sudukan ke dalam papercup.
- Taburkan dengan sprinkles atau gula hiasan ketika coklat masih cair supaya senang melekat. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Tips:
- Kaedah double boiler - masak air di dalam periuk 1/3 penuh sehingga mendidih.
- Letakkan mangkuk stainless steel atau kaca tahan panas di atas permukaan periuk.
- Mangkuk akan panas dari steam.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan