Bahan2 - Kek
- 5 biji Telur
- 3/4 cawan gula halus
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan minyak masak
- * 1 1/2 cawan tepung cap ros
- * 1 cawan serbuk koko
- * 1 1/2 sdt soda bikarbonate
- * 1 1/2 sdt baking powder
- 1/2 cawan santan kara dicampurkan dengan 1/2 cawan air panas
Cara-caranya
- Ayak bahan bertanda * dan ketepikan
- Pukul telur dan gula hingga kembang dalam bekas lain
- Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sebati.
- Masukkan pula minyak masak dan pukul lagi hingga sebati. Matikan mixer
- Bahagikan bahan ayak tadi kepada 3 bahagian. Masukkan 1 bahagian demi 1 bahagian Gunakan teknik kaup balik menggunakan senduk / spatula.
- Masukkan santan yang dah di bancuh dengan air panas dan kacau sebati.
- Oleskan loyang 8x8 dengan minyak masak. Jangan lupa alaskan baking paper.
- Panaskkan Kukus hingga air mendidih dan kukuskan 50-60minit
- Sejukkan kek pada suhu bilik
Bahan2 - Vanila Cream
- 1 cawan Full Cream Milk,
- 2 1/4 sk Gelatin,
- 1 Cawan Full Cream Milk
- 1/2 Cawan Gula
- 4 sb tepung Jagung
- 4 biji Kuning Telur
- 2 sk vanilla extract / esen
- Secubit garam
- 1 3/4 cawan whipping cream DAIRY / UHT (sangat sejuk)
- 200gm coklat coin dicairkan
- 1 paket Fingger Lady
- 1 cawan air susu suam (tambah sedikit esen vanila)
Cara-caranya:
- Panaskan susu dan masukkan gelatin. Larutkan dan sejukkan seketika.
- Masukkan susu, gula, tepung jagung, kuning telur, vanila dan garam ke dalam periuk. Nyalakan api paling kecil dan kacau hingga pekat.
- Sejukkan adunan menggunakan double boil (dengan air + ais) kacau hingga adunan betul betul sejuk. Ketepikan
- Pukul whipping cream hingga kembang. Ketepikan..
- Masukkan adunan tepung jagung dan gelatin dan kacau hingga sebati. Kemudian masukkan whipping cream yang telah di pukul tadi menggunakan teknik kaup balik.
- Bahagikan adunan kepada 2
- 1 bahagian adalah vanila cream (VANILA CREAM) asal dan 1 lagi dicampukan dengan coklat yang telah dicairkan (VANILA COKLAT CREAM)
- Potong kek kepada 2 bahagian.
- Gunakan loyang (bolos bawah) 8x8
- Masukkan 1 bahagian kek ke dalam loyang.
- Tuang SEPARUH vanila cream ke atas kek dan ratakan. Ketepikan
- Celup beberapa saat fingger lady ke dalam cawan berisi susu suam.
- Susun fingger lady ke dalam loyang tadi.
- Masukkan sedikit vanila coklat cream. susun lagi lapisan fingger lady dan laspikan lagi vanila coklat cream. Ulang hinga selesai.
- Tuang habis VANILA CREAM dan tutupkan dengan sekeping lagi lapisan kek.
- Sejukkan selama 4jam.
Bahan2 - Glaze (Garnish)
- 200gm Dark Coklat
- 100gm butter
Cara-caranya:
- Cairkan coklat menggunakan teknik double boil. kemudian Masukkan butter. Kacau hingga sebati.
- Tuang ke atas kek tadi.
- Gunakan garfu untuk membuat corak
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan