Bahan-bahan:
- Tulang lembu @ bahagian otot yang ada daging - (mcm kt gambar tu)
- 3 inci halia - di hiris
- 2 inci lengkuas - di ketuk Lada putih - dikisar Sup bunjut tulang*
- 2 biji bawang merah *
- 6 bawang merah *
- 5 ulas bawang besar *
- Asam keping
- Garam Perasa
- Batang saderi
- 3 biji tomato
- Bawang goreng
- Daun sup
Cara-caranya:
- Basuh bersih tulang tadi kemudian rebus sehingga mendidih @ daging dah nak tertanggal dari tulang
- Di kuali lain tumis bahan2 bertanda * kemudian baru masukkan ke dalam periuk yang ada tulang tadi (1)
- Baru masukkan halia dan lengkuas
- Masukkan garam/perasa/asam keping dan masukkan tomato yg dibelah 2 bersama batang saderi biar selama 3-4 minit dan matikan api
- Taburkan dgn daun sup dan bawang goreng
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan