Rabu, 21 September 2016

Resepi Tart Nanas Gulung


Bahan-bahan:

  • 230gm mentega
  • 400gm tepung gandum - ayak
  • 40gm tepung kastard - disatukan dengan tepung gandum dan ayak
  • 50gm gula aising
  • 2 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Inti nenas secukupnya - digentel
  • Kuning telur - untuk disapu


Cara-caranya:

  1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Matikan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
  3. Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tart gulung. Picit panjang hingga habis. Letak inti tadi dan gulung kemas. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.
  4. Sapu kuning telur atas tart gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20-25 minit atau hingga kuning keemasan.
  5. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan