Bahan-bahan:
- 230gm mentega
- 400gm tepung gandum - ayak
- 40gm tepung kastard - disatukan dengan tepung gandum dan ayak
- 50gm gula aising
- 2 kuning telur
- 1 camca teh esen vanilla
- Inti nenas secukupnya - digentel
- Kuning telur - untuk disapu
Cara-caranya:
- Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Matikan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
- Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tart gulung. Picit panjang hingga habis. Letak inti tadi dan gulung kemas. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.
- Sapu kuning telur atas tart gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20-25 minit atau hingga kuning keemasan.
- Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan