Selasa, 13 September 2016

Resepi Siakap Kukus Ala Nyonya


Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan siakap sederhana (boleh tukar ikan siakap, ikan kerapu, ikan bawal)
  • 1 biji tomato
  • 5-6 kacang bendi
  • 2 cm halia

Untuk kukus dgn ikan nanti (tumbuk):

  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 minyak masak
  • 1/2 sudu sos tiram
  • Air asam jawa
  • Gula
  • Garam

Untuk blend dan tumis :

  • 5-6 biji cili merah
  • 3-4 biji cili padi (optional-kalau nak pedas lah)
  • 1cm kunyit hidup2
  • batang serai
  • minyak setengah sudu kecil
  • air sikit untuk blend
  • 3 biji bwg kecil merah2 biji bwg putih
  • secubit belacan (atau takyah masuk pun still ok)

Cara-Caranya:

  1. Ikan bersihkan, toskan. Lumur dengan bwg putih+halia tumbuk +sos tiram and garam kan sekali. 
  2. Letak minyak sikit and kukus for 10 minit api sederhana. Jgn over cook nanti daging ikan kental tak sedap. Biar lembut2 baru stim.
  3. Masukkan minyak and tumis semua bahan blender. Minyak biar banyak sikit takpe, baru sedap nak tumis. 
  4. Naik bau, baru masak air asam jawa, bendi and kantan. dah dlm 2-3 minit baru masukkan tomato. Seasonkan. Rasa masam, manis dan pedas. INGAT! dah masuk garam kat ikan tadi masa kukus kan, so letak sket2 garam kat kuah ni supaya tak terlebih masinnya. 
  5. Dah sedap and nampak bendi dah lembut sket baru tutup. Kalau nak sedap lagi, air stim ikan tadi, masukkan dalam tumisan ni and gaul je skali.
  6. Masukkan ikan dalam pinggan, tuang kuah... Enjoy your meal!

Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan