Resepi ini merupakan Resepi Masakan Portugis dari Afrika Selatan.
Bahan-bahan:
- 1/2 ekor Ayam - leg dan kepak (buang kulit)
- 4 sudu besar Olive Oil
- 4 ulas Bawang Putih
- 10 biji Cili Padi Merah
- 1 sudu besar Paprika
- 1 sudu kecil Oregano
- 1 sudu kecil Garam
- 1/2 sudu kecil Black Pepper
- 1 sudu besar Sos Cili
- 2 sudu besar Madu
- 1/2 inci Halia
- 4 sudu besar Extra Hot Peri-peri Sauce
Cara-caranya:
- Ayam cuci bersih, buang kulit
- Campur semua bahan kecuali ayam, blendkan sampai halus.
- Tuang hasil blend ke atas ayam, gaul rata then perap ikut kesukaan korang. (1 jam, 1/2 hari or semalaman. Terpulang)
- Alaskan dulang untuk bakar ayam dengan aluminium foil. Susun ayam yang dah diperap atas dulang)
- Panaskan Oven dengan suhu 170-200C selama 10-15minit.
- Bakar ayam dalam masa 15-20 minit pada suhu 170-200C ikut kesesuaian oven korang jenis macam mana,
- Kalau still tak masak, bakar sampai masak. Adjust masa mungkin tambah lagi 10-15 minit.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan