Jumaat, 11 Disember 2015

Resepi Ayam Peri-Peri Nandos


Resepi ini merupakan Resepi Masakan Portugis dari Afrika Selatan.

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor Ayam - leg dan kepak (buang kulit)
  • 4 sudu besar Olive Oil
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 10 biji Cili Padi Merah
  • 1 sudu besar Paprika
  • 1 sudu kecil Oregano
  • 1 sudu kecil Garam
  • 1/2 sudu kecil Black Pepper
  • 1 sudu besar Sos Cili
  • 2 sudu besar Madu
  • 1/2 inci Halia
  • 4 sudu besar Extra Hot Peri-peri Sauce


Cara-caranya:

  • Ayam cuci bersih, buang kulit
  • Campur semua bahan kecuali ayam, blendkan sampai halus.
  • Tuang hasil blend ke atas ayam, gaul rata then perap ikut kesukaan korang. (1 jam, 1/2 hari or semalaman. Terpulang)
  • Alaskan dulang untuk bakar ayam dengan aluminium foil. Susun ayam yang dah diperap atas dulang)
  • Panaskan Oven dengan suhu 170-200C selama 10-15minit.
  • Bakar ayam dalam masa 15-20 minit pada suhu 170-200C ikut kesesuaian oven korang jenis macam mana,
  • Kalau still tak masak, bakar sampai masak. Adjust masa mungkin tambah lagi 10-15 minit.


Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan