Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikin patin (patin sangkar) - lebih sedap jika dapat Ikan Patin Buah
- (ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam)
- 2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
- 2 senduk tempoyak (jika suka pekat, letak lebih lagi)
- 15 biji cili api (ditumbuk halus) - boleh lebihkan jika suka pedas
- 6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
- 2 ikat daun kesum
- 2 ikat bunga kantan
- 1 biji timun cina (dipotong dadu)
- 3 keping asam keping
- 3 cawan air (ikut kepekatan)
- garam (secukup rasa)
Cara-caranya:
- Ikan terlebih dahulu dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan,
- Kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi
- Masukkan kedalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar 3 minit baru
- Masukkan ikan yang terlebih dahulu telah dibersihkan,
- Masukan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi,
- Selepas itu tambah garam secukup rasa,
Nota:
- Tempoyak biarlah yang 5 hari diperam barulah terasa lebih sedap dan lazat.
- Sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan.
Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan