Bahan-bahan
(Resepi ini anggaran untuk 8-10 orang)- udang 1/2 kg
- mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
- rempah kari 2 senduk kecil
- cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
- bawang merah 6 ulas*
- bawang putih 3 ulas*
- halia 1/2 inci*
- kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)
- daun kari 1 tangkai
- tahu kering (yg macam dlm pic tu)
- udang kering sikit*
- asam keping dlm 2,3 keping
- pati santan RM1 (beli kat pasar je) @ kelapa parut sebijik
Bahan hiasan/ulam:
- telo rebus,
- bawang goreng,
- sawi (celurkan),
- taugeh (celur jugak),
- cili besar@cili api
Cara-cara
- Tumbuk bahan *
- Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste.
- Masukkan juga cili mesin tadi.
- Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit.
- Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok.
- Panaskan minyak.
- Masukkan daun kari.
- Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
- Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi.
- Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
- Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping.
- Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
- Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
- Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan