Ahad, 13 Disember 2015

Resepi Mihun Bakso


Bahan-bahan:


  • Mihun (Boleh diganti dengan Mee)
  • 1 kilo tulang rusuk
  • 15 biji Bebola daging
  • 2 inci halia
  • 2 inci lengkuas di ketuk
  • 6 biji bawang sederhana besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 biji sengkuang cina (Boleh diganti dengan sengkuang biasa 1 biji)
  • 2 bungkus sup bunjut tulang
  • 1 sudu teh lada putih
  • Rempah 4 sekawan secukupnya
  • Sedikit daun bawang


Bahan sampingan:


  • kobis dihiris halus
  • sambal cili api
  • kicap
  • cili sos
  • daun bawang dihiris
  • bawang goreng


Cara-caranya:


  • Rebus tulang. Banyak air boleh agak sendiri. Masukkan lengkuas yang dititik.
  • Blend sengkuang, tuang dalam periuk.
  • Masukkan sup bunjut, garam dan sedikit daun sup/bawang
  • Blend bawang besar, bawang putih dan halia
  • Di kuali lain, panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan yang diblend tadi
  • Masukkan ke dalam air rebusan
  • Masukkan lada putih
  • Bila daging tulang rusuk sudah empuk masukkan bebola daging
  • Bila mahu makan, masukkan mee atau mihun ke dalam mangkuk.
  • Letak hirisan kobis, daun sup, bawang goreng, cili sos, kicap dan cili.
  • Tuangkan sup ke atasnya. Tabur daun bawang, bawang goreng di atasnya. 
  • Makan panas-panas.


Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan