Bahan-bahan:
- Mihun (Boleh diganti dengan Mee)
- 1 kilo tulang rusuk
- 15 biji Bebola daging
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas di ketuk
- 6 biji bawang sederhana besar
- 4 ulas bawang putih
- 8 biji sengkuang cina (Boleh diganti dengan sengkuang biasa 1 biji)
- 2 bungkus sup bunjut tulang
- 1 sudu teh lada putih
- Rempah 4 sekawan secukupnya
- Sedikit daun bawang
Bahan sampingan:
- kobis dihiris halus
- sambal cili api
- kicap
- cili sos
- daun bawang dihiris
- bawang goreng
Cara-caranya:
- Rebus tulang. Banyak air boleh agak sendiri. Masukkan lengkuas yang dititik.
- Blend sengkuang, tuang dalam periuk.
- Masukkan sup bunjut, garam dan sedikit daun sup/bawang
- Blend bawang besar, bawang putih dan halia
- Di kuali lain, panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan yang diblend tadi
- Masukkan ke dalam air rebusan
- Masukkan lada putih
- Bila daging tulang rusuk sudah empuk masukkan bebola daging
- Bila mahu makan, masukkan mee atau mihun ke dalam mangkuk.
- Letak hirisan kobis, daun sup, bawang goreng, cili sos, kicap dan cili.
- Tuangkan sup ke atasnya. Tabur daun bawang, bawang goreng di atasnya.
- Makan panas-panas.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan