Bahan-bahan:
- 4 ekor ketam..
- 3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
- 5 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
- 7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
- 1 tin susu cair
- Setengah ketul Butter
- Tepung jagung
- Daun kari lebih kurang setangkai
- 4 biji telur masin
- kiub ayam maggi /knorr
- Lada sulah/garam/gula
Cara memasak:
- Rebus telur masin.
- Sementara menunggu telur rebus masak boleh la kita menggoreng ketam.
- Ketam di bersihkan dan di potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah, serbuk kunyit dan garam.Goreng hingga masak kekuningan.
- Telur masin yang dah masak lenyek-lenyek hingga hancur
- Panaskan kuali masukkan setengah ketul butter
- Kemudian tumiskan bawang putih, bawang kecil,cili padi dan daun kari kacau hingga wangi.
- Masukkan telur masin yang dihancurkan tadi
- Masukkan satu tin susu cair . klu xnak berkuah masukkan setengah tin pun ok. anak2 saya suka berkuah, jadi saya masukkan satu tin. ikut citarasa sendiri.
- Letakkan kiub ayam, garam dan sedikit gula ( klu x suka manis jgn letak gula. lebih sedap klu letak gula)
- Masukkan ketam yang di goreng tadi. gaul sampai rata .
- Sedia untuk di hidang ..
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan