Selasa, 5 Januari 2016

Resepi Ketam Telur Masin


Bahan-bahan:

  • 4 ekor ketam..
  • 3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
  • 5 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
  • 7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
  • 1 tin susu cair
  • Setengah ketul Butter
  • Tepung jagung
  • Daun kari lebih kurang setangkai
  • 4 biji telur masin
  • kiub ayam maggi /knorr
  • Lada sulah/garam/gula

Cara memasak:

  • Rebus telur masin.
  • Sementara menunggu telur rebus masak boleh la kita menggoreng ketam.
  • Ketam di bersihkan dan di potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah, serbuk kunyit dan garam.Goreng hingga masak kekuningan.
  • Telur masin yang dah masak lenyek-lenyek hingga hancur
  • Panaskan kuali masukkan setengah ketul butter
  • Kemudian tumiskan bawang putih, bawang kecil,cili padi dan daun kari kacau hingga wangi.
  • Masukkan telur masin yang dihancurkan tadi
  • Masukkan satu tin susu cair . klu xnak berkuah masukkan setengah tin pun ok. anak2 saya suka berkuah, jadi saya masukkan satu tin. ikut citarasa sendiri.
  • Letakkan kiub ayam, garam dan sedikit gula ( klu x suka manis jgn letak gula. lebih sedap klu letak gula)
  • Masukkan ketam yang di goreng tadi. gaul sampai rata .
  • Sedia untuk di hidang ..

Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan