Sabtu, 30 Januari 2016

Resepi Kangkung Goreng Belacan


Bahan-bahan

Sajian Untuk (3-4 orang)
  • 1 ikat kangkung
  • Sedikit belacan
  • 2 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah
  • 10 biji cili api
  • 2 sudu besar ikan bilis (atau kiub ikan bilis)
  • Sedikit air
  • Sedikit Garam


Cara-caranya

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, belacan dan ikan bilis.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak kangkung sehingga sedikit layu (2-3 minit).

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan