Selasa, 12 Januari 2016

Resepi Vienna Brownies


Bahan A:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan butter cair
  • 1 cawan air panas
  • 2 cawan gula perang
  • � sudu teh soda bikarbonat
  • 1 cawan susu cair
  • *Campurkan semua bahan A dan gaul.


Bahan B:

  • 250g / 1 cawan cream cheese
  • 60g / 1/3 gula halus
  • 2 biji telur
  • *Bahan B sahaja dicampurkan dan dipukul sehingga kembang.


Bahan C:

  • 2 biji telur
  • 1 sudu the esen vanilla
  • *Pukul bahan C sahaja dengan seadanya, kemudian campurkannya dengan bahan A.


Cara-caranya:

1. Bahagikan campuran bahan A dan C sama rata ke dalam dua bekas yang sama saiz.
2. Masukkan campuran pertama ke dalam loyang berbentuk segi empat dan kukuskannya selama 20 minit.
3. Lapiskan bahan B di atas lapisan pertama yang telah siap dikukus. Kemudian, kukuskan lagi selama 15 minit.
4. Lapiskan campuran terakhir di atas lapisan kedua dan kukuskannya dalam masa 20 minit.
5. Kalau mahu lebih enak rasanya seperti Vienna Brownies di Secret Recipe, anda boleh taburkan cip coklat secukup rasa di atas kek yang telah siap dikukus dan bakarnya di dalam ketuhar lebih kurang 5 minit (api di atas sahaja)

Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan