Khamis, 21 Januari 2016

Resepi Nasi Daging dan Air Asam


Bahan-bahan :

  • 4 cawan beras basmathi (Untuk mendapatkan nasi yang cantik, gunalah beras basmathi yang panjang. Rendam selama 30 minit dan tos)
  • 5 cawan air rebusan daging
  • 500 gram daging - potong kiub besar
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • 1 cawan susu cair
  • 1 helai daun pandan - carik dan simpul
  • 1 batang serai - dititik
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 1 -2 sudu besar minyak sayuran
  • 1/4 cawan tomato puri
  • Sedikit kismis hitam
  • Sedikit garam

Bahan untuk menumis :

  • 6 biji buah pelaga
  • 5 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1 biji bawang besar - hiris nipis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 batang kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih


Bahan dan cara untuk merebus daging :

  • 1 sudu besar rempah kurma
  • 2 inci halia - hiris nipis
  • Air dalam anggaran 7 cawan lebih
  • Rebus daging bersama air, halia dan rempah
  • kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.
  • Lebih mudah jika menggunakan Pressure Cooker. Daging yang direbus menjadi lebih lembut dalam masa yang singkat.


Penyediaan Nasi Daging :

  • Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran
  • di dalam periuk.
  • Tumis bahan menumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan
  • beras yang telah ditos.
  • Kacau lagi beras selama 1-2 minit.
  • Masukkan air rebusan daging beserta daging, susu cair, tomato puri, kismis, dan garam secukup rasa.
  • Kacau sedikit supaya sebati dan tutup.
  • Masak di atas api sederhana.
  • Kaedah yang sama jika guna periuk nasi elektrik.
  • Pindah ke tapak periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.
  • Setelah masak, gembur nasi supaya tidak berketul.


Bahan dan penyediaan air asam :

  • 1 biji bawang besar - hiris nipis
  • 2 biji tomato - potong kecil
  • 6 biji cili merah - potong kecil
  • 1 inci belacan - dibakar di atas api sehingga wangi
  • 1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
  • 2 sudu besar sos ikan Thai
  • 3 sudu besar gula
  • 1-2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar kerisik
  • Sedikit perahan jus limau nipis
  • Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan