Resepi Nasi Daging dan Air Asam
Bahan-bahan :
- 4 cawan beras basmathi (Untuk mendapatkan nasi yang cantik, gunalah beras basmathi yang panjang. Rendam selama 30 minit dan tos)
- 5 cawan air rebusan daging
- 500 gram daging - potong kiub besar
- 3 sudu besar rempah kurma
- 1 cawan susu cair
- 1 helai daun pandan - carik dan simpul
- 1 batang serai - dititik
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 -2 sudu besar minyak sayuran
- 1/4 cawan tomato puri
- Sedikit kismis hitam
- Sedikit garam
Bahan untuk menumis :
- 6 biji buah pelaga
- 5 ulas bawang putih - hiris nipis
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 batang kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih
Bahan dan cara untuk merebus daging :
- 1 sudu besar rempah kurma
- 2 inci halia - hiris nipis
- Air dalam anggaran 7 cawan lebih
- Rebus daging bersama air, halia dan rempah
- kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.
- Lebih mudah jika menggunakan Pressure Cooker. Daging yang direbus menjadi lebih lembut dalam masa yang singkat.
Penyediaan Nasi Daging :
- Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran
- di dalam periuk.
- Tumis bahan menumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan
- beras yang telah ditos.
- Kacau lagi beras selama 1-2 minit.
- Masukkan air rebusan daging beserta daging, susu cair, tomato puri, kismis, dan garam secukup rasa.
- Kacau sedikit supaya sebati dan tutup.
- Masak di atas api sederhana.
- Kaedah yang sama jika guna periuk nasi elektrik.
- Pindah ke tapak periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.
- Setelah masak, gembur nasi supaya tidak berketul.
Bahan dan penyediaan air asam :
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- 2 biji tomato - potong kecil
- 6 biji cili merah - potong kecil
- 1 inci belacan - dibakar di atas api sehingga wangi
- 1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
- 2 sudu besar sos ikan Thai
- 3 sudu besar gula
- 1-2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar kerisik
- Sedikit perahan jus limau nipis
- Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan