Khamis, 18 Ogos 2016

Resepi Ais-Krim Pretzel Malaya


Bahan-bahan:

  • 4 cawan ais krim vanilla
  • � cawan peanut butter
  • � cawan coklat fudge cair, (tambahan untuk topping)
  • � cawan sos karamel, (tambahan untuk topping)
  • 2 cawan butter cups kacang hancur, (tambahan untuk topping)
  • 4 ketul Pretzel (sedap kalau beli sahaja Pretzel di kiosk Auntie Anne's)

Cara-caranya:

  1. Ambil 2 cawan ais krim vanilla dan masukkan ke dalam mangkuk sederhana. Taburkan peanut butter di atas ice cream. Renjis coklat fudge cair, caramel, dan butter cups kacak hancur secara rawak. Tambah lebihan ais krim dan letakkan diatas. Tutup dengan kertas pastri dan tekan perlahan  sehingga keluar  buih. Simpan di dalam freezer semalaman.
  2. Panaskan oven lebih kurang 250�F (120�C). Letakkan pretzel di atas pemanggang dan masukkan ke dalam oven.
  3. Keluarkan ais-krim dari dalam freezer. Terbalikkan mangkuk diatas cutting, kluarkan aiskrim dan potong untukkan jadikan bentuk empat segi. Masukkan semula ke dalam freezer.
  4. Kluarkan pretzel dari oven sejukkan. Letakkan satu pretzel di atas dan bawah ais krim (macam style burger - rujuk gambar). 
  5. Taburkan diatasnya dengan butter cup kacang hancur, coklat fudge cair dan karamel.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan