Rabu, 3 Ogos 2016

Resepi Mee Kolok Sarawak

Resepi ini bersesuaian untuk hidangan utk 3 orang

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus Mee Kolok kering - celur
  • 3 ulas Bwg Putih - tumbuk
  • 3 sb Sos Tiram
  • 3 sb Kicap
  • 3 sb Sos Cili
  • 1 st Minyak Lenga
  • 1 st Cili Oil
  • 1/2 ketul Dada Ayam - cincang
  • Garam & Lada Sulah
  • Taburan - Daun Bwg, Bwg Goreng, Taugeh 

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak & masukkan ayam, garam & lada sulah.
  2. Angkat apabila masak & ketepikan.
  3. Tumis bwg putih dgn baki minyak tadi sehingga perang.
  4. Masukkan sos tiram, kicap, sos cili, minyak lenga, cili oil, garam & lada.
  5. Masukkan beberapa sudu air jika perlu.
  6. Tutup api sebaik shj mendidih dan gaulkan Mee Kolok sehingga rata.
  7. Hidangkan segera dgn ayam, bahan taburan & sos cili.
  8. Selalu nya di restoren di hidangkan dgn sup kosong .

Sos Cili:

  • 2 bj Cili Merah
  • 1 ulas Bwg Putih
  • 1 bj Limau Kasturi
  • 1 sb Sos Cili
  • Garam, Gula
* Blend kesemua bahan2 dgn sedikit air.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan