Selasa, 23 Ogos 2016

Resepi Kerabu Jantung Pisang ala Segamat


Bahan-bahan:

  • 1 biji jantung pisang
  • 1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
  • 1 biji bawang besar
  • kerisi secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • jus limau nipis secukupnya

Bahan ditumbuk lumat :

  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah - boleh ditambah
  • 1 inci belacan dibakar

Cara-caranya:

  1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .
  2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
  3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . 
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .

Nota: Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup ,bertambah sedap.

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan