Ahad, 21 Ogos 2016

Resepi Gulai Keladi Kemahang cara Orang Kuala Lipis


Bahan-bahannya:

Keladi Kemahang
  • Secekak keladi kemahang
  • Tempoyak dalam 3- 4 sudu besar (biarlah kuahnya pekat sikit, jangan cair sangat)
  • 10 ulas cabai burung @ cili api (kalau nak pedas boleh bubuh banyak)
  • Kunyit hidup satu inci (kunyit serbuk tidak sesuai)
  • Seikat daum kesum
  • Bunga kantan ( pilihanlah jika ada)
  • Sedikit Air
  • Garam secukup rasa
  • Sekiranya tempoyak tak berapa masam boleh tambah asam keping dalam sekeping :)
  • Sedikit gula putih sebagai perisa dan bahan perasa lain amat tidak digalakan :)

Cara-caranya:

  1. Tumbuk lada api dan kunyit
  2. kalau keladi panjang sangat potong separuh
  3. pastu campur semua bahan di atas dalam periuk tambah air sehingga ampuh keladi.
  4. Ketika memasak periuk hendaklah di tutup dengan tudungnya.
  5. JANGAN selalu dikacau-kacau atau di timbuk-timbuk atau digode-gode (biar kan sahaja)
  6. Tunggu sampai masak sehingga keladi tadi menjadi lembut atau sudah boleh di putuskan dengan sudu
  7. Bolehlah ditutupkan apinya.

Petua: Biasanya, kalau keladi itu gatal susah nak putus. Untuk lebih sedap, gulai keladi ini bpleh ditambah jering semai dipotong-potongkan @ petai,terung, terung manggor (pipit) atau terung telunjuk atau campur keledek sahaja best juga.

Tips yang lain; campurkan setengah sudu teh minyak masak. Petua ini bagi mengelakkan keladi itu menjadi gatal.

Sedapnya susah nak cakap. Kena cuba sendiri dan makan bersama nasi yang panas-panas.

Selamat mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan