Bahan-bahan:
- 2 keping ikan Salmon
- 1 sudu minyak zaitun/olive oil
- Garam secukup rasa
- Lada Hitam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
- Serbuk Oregano secukup rasa
- 3 ulas Bawang putih
- Sayur-sayuran (Contoh : Carrot, Brokoli, Kubis, dll)
Cara-caranya:
- Perapkan ikan Salmon dengan garam, lada hitam, lada sulah, serbuk oregano secukup rasa dalam 5 minit.
- Panaskan minyak zaitun di atas pemanggang. (resepi ini guna "pemanggang ajaib")
- Letakkan ikan Salmon yang telah diperap tadi di atas pemanggang,
- Tunggu sehingga garing dan balik-balikkan ikan supaya ia masak kedua-kedua belah. (berhati-hati supaya ikan tak patah, balikkan hanya bila nampak dah garing)
- Bila dah masak, ketepikan.
Bahan-bahan sos mustard:
- Satu sudu butter
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan susu segar
- 1/4 cawan mayonis
- 2 sudu sos mustard
- Satu sudu herba dill kering
- Sedikit tepung gandum dicampur air
- Garam
- Black pepper
Cara-caranya:
- Panaskan kuali dengan api sederhana.
- Masukkan satu sudu butter, 3 ulas bawang butih cincang, goreng sebentar.
- Masukkan 1 cawan susu segar, 1/4 cawan mayonis, 2 sudu sos mustard, satu sudu dill kering.
- Ya,herba dill memang amat sesuai dengan masakan ikan.
- Campurkan sedikit tepung dan air untuk memekatkan kuah.
- Masukkan dalam kuali dengan api kecil.
- Kacau sehingga sebati.
- Akhir sekali perasakan dengan garam dan black pepper. Kacau sehingga mendidih dan Hidangkan.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan