Isnin, 1 Ogos 2016

Resepi Salmon Grill dan Sos Mustard


Bahan-bahan:

  • 2 keping ikan Salmon
  • 1 sudu minyak zaitun/olive oil
  • Garam secukup rasa
  • Lada Hitam secukup rasa
  • Lada sulah secukup rasa
  • Serbuk Oregano secukup rasa 
  • 3 ulas Bawang putih
  • Sayur-sayuran (Contoh : Carrot, Brokoli, Kubis, dll)

Cara-caranya:

  1. Perapkan ikan Salmon dengan garam, lada hitam, lada sulah, serbuk oregano secukup rasa dalam 5 minit.
  2. Panaskan minyak zaitun di atas pemanggang. (resepi ini guna "pemanggang ajaib")
  3. Letakkan ikan Salmon yang telah diperap tadi di atas pemanggang, 
  4. Tunggu sehingga garing dan balik-balikkan ikan supaya ia masak kedua-kedua belah. (berhati-hati supaya ikan tak patah, balikkan hanya bila nampak dah garing)
  5. Bila dah masak, ketepikan.

Bahan-bahan sos mustard:

  • Satu sudu butter
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cawan susu segar
  • 1/4 cawan mayonis
  • 2 sudu sos mustard
  • Satu sudu herba dill kering
  • Sedikit tepung gandum dicampur air
  • Garam
  • Black pepper

Cara-caranya:

  1. Panaskan kuali dengan api sederhana.
  2. Masukkan satu sudu butter, 3 ulas bawang butih cincang, goreng sebentar.
  3. Masukkan 1 cawan susu segar, 1/4 cawan mayonis, 2 sudu sos mustard, satu sudu dill kering.
  4. Ya,herba dill memang amat sesuai dengan masakan ikan.
  5. Campurkan sedikit tepung dan air untuk memekatkan kuah.
  6. Masukkan dalam kuali dengan api kecil. 
  7. Kacau sehingga sebati.
  8. Akhir sekali perasakan dengan garam dan black pepper. Kacau sehingga mendidih dan Hidangkan.


Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan