Selasa, 16 Ogos 2016

Resepi Udang Thai dan Kari Nanas


Bahan-bahan:

  • 1 � sudu besar Minyak Masak
  • 2 sudu besar Pes Kari Merah Thai (yang sedia terjual)
  • � cawan Santan
  • � cawan Air
  • 3 � 4 helai Daun Limau Purut, Dititik (pilihan)
  • 8 auns Udang Dibuang Kulit Dan Perut (ekor dibiarkan)
  • 1 cawan Kiub Nanas
  • � sudu besar Sos Ikan
  • � sudu besar Gula / Gula Kabung
  • Sedikit perahan jus limau nipis
  • Udang Thai dan Kari Nanas

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak masak dalam. 
  2. Apabila minyak sudah panas, masukkan pes kari dan kacau sehingga bangkit aroma. 
  3. Pastikan pes sentiasa dikacau untuk mengelakkan hangit.
  4. Masukkan santan, air dan daun limau purut sehingga mendidih. 
  5. Masukkan semua udang dan nanas dan biarkan masak selama kira-kira 5 minit atas api sederhana.
  6. Tambahkan sos ikan, gula, dan jus limau nipis, kacau dan gaul sebati.
  7. Tutup api dan hidangkan dengan nasi kukus.

Info: Sajian ini sesuai untuk 2 orang | Tempoh penyediaan: 15 minit | Tempoh Memasak : 5 Minit

Selamat Mencuba !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan