Bahan-bahan:
- 1 � sudu besar Minyak Masak
- 2 sudu besar Pes Kari Merah Thai (yang sedia terjual)
- � cawan Santan
- � cawan Air
- 3 � 4 helai Daun Limau Purut, Dititik (pilihan)
- 8 auns Udang Dibuang Kulit Dan Perut (ekor dibiarkan)
- 1 cawan Kiub Nanas
- � sudu besar Sos Ikan
- � sudu besar Gula / Gula Kabung
- Sedikit perahan jus limau nipis
- Udang Thai dan Kari Nanas
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak masak dalam.
- Apabila minyak sudah panas, masukkan pes kari dan kacau sehingga bangkit aroma.
- Pastikan pes sentiasa dikacau untuk mengelakkan hangit.
- Masukkan santan, air dan daun limau purut sehingga mendidih.
- Masukkan semua udang dan nanas dan biarkan masak selama kira-kira 5 minit atas api sederhana.
- Tambahkan sos ikan, gula, dan jus limau nipis, kacau dan gaul sebati.
- Tutup api dan hidangkan dengan nasi kukus.
Info: Sajian ini sesuai untuk 2 orang | Tempoh penyediaan: 15 minit | Tempoh Memasak : 5 Minit
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan