Bahan-bahan:
- 2/3 cawan gula pasir
- 2 cawan air
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 3/4 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan)*
- Secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur - guna 1/2 sudu kecil
- Sedikit pewarna hijau
Cara-caranya:
- Masak gula pasir dengan 2 cawan air sehingga gula larut serta mendidih. Ketepikan.
- Dalam periuk lain, satukan semua bahan di atas kecuali air gula dan digaul rata.
- Setelah bergaul rata, baru dituangkan air gula dan kacau rata.
- Masak atas api perlahan dan kacau sehingga hampir likat. Jangan pekat sangat. Masukkan dalam loyang atau bekas kaca dan kukus selama 20 minit. Boleh juga dikukus selama 25 minit.
- Hidang dengan parutan kelapa parut muda putih digaul dengan sedikit garam.
Selamat Mencuba !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan